ήδη γνωρίζετε την ανάγκη για πρόληψη της τερηδόνας και την αποφυγή οποιασδήποτε επεμβατικής εργασίας στα δόντια, όπως είναι τα σφραγίσματα. Για το λόγο αυτό μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ο οδοντίατρος είναι η δημιουργία ενός εξατομικευμένου προληπτικού προγράμματος που φτιάχνεται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας. Ως μέρος αυτού του προγράμματος οι προληπτικές καλύψεις των πρώτων μόνιμων γομφίων (τραπεζίτες) και σε μερικές περιπτώσεις άλλων δοντιών,  είναι εξαιρετικά χρήσιμες.

 

Τι είναι οι προληπτικές καλύψεις δοντιών;

 

Το υλικό που χρησιμοποιείται για τις προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (pit and fissure sealants) έχει σαν βάση το υλικό των άσπρων σφραγισμάτων (σύνθετη ρητίνη). Γίνεται συγκόλληση του υλικού αυτού πάνω στο δόντι μετά από ειδική επεξεργασία της επιφάνειας του δοντιού που λέγεται αδροποίηση. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι γι’αυτό το λόγο το δόντι δε χρειάζεται να τροχιστεί.

 

Πώς προστατεύουν το δόντι από την τερηδόνα;

 

Η επικάλυψη τοποθετείται πάνω στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών, καλύπτοντας έτσι τις οπές και σχισμές που φυσιολογικά έχει το δόντι. Οι σχισμές αυτές συγκρατούν τροφές και οδοντική πλάκα και είναι τα συνηθέστερα σημεία έναρξης της τερηδόνας. Λόγω του μεγέθους τους είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να καθαριστούν με το βούρτσισμα, κι έτσι η μικροβιακή πλάκα δρά ανενόχλητη. Με τις επικαλύψεις, η επιφάνεια των δοντιών γίνεται λεία, με αποτέλεσμα να μπορούμε να την καθαρίζουμε ευκολότερα, αφού δεν υπάρχουν σημεία που μπορεί να κατακρατηθεί πλάκα.

 

 

Πόσο κρατάνε οι επικαλύψεις;

 

Το μέγιστο που διατηρούνται είναι 5 χρόνια. Όταν μια επικάλυψη ξεκολλήσει μπορεί να αντικατασταθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ενώ δε χρειάζεται τρόχισμα, η διαδικασία τοποθέτησης μιας επικάλυψης δεν είναι τόσο απλή. Για να πετύχει η συγκόλληση πρέπει το δόντι να είναι απολύτως στεγνό. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά με μικρότερης ηλικίας παιδιά ή εάν το δόντι δεν έχει εμφανιστεί πλήρως στο στόμα. Συνήθως, μέσα στην πρώτη εβδομάδα ξέρουμε εάν η συγκόλληση πέτυχε ή όχι. Εάν για κάποιο λόγο δεν πετύχει, αναλαμβάνουμε την επανατοποθέτησή της χωρίς χρέωση.

 

Γιατί πρέπει το παιδί μου να βάλει επικαλύψεις;

 

Έχει αποδειχτεί ότι τα δόντια είναι πιο επιρρεπή στην τερηδόνα τα πρώτα δύο με τρία χρόνια από την εμφάνισή τους στο στόμα. Είναι σημαντικό λοιπόν να τα προφυλάξουμε έγκαιρα. Επιπλέον, τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 περίπου ετών δε διαθέτουν ακόμα την ικανότητα να βουρτσίζουν τα δόντια τους αποτελεσματικά και χρειάζονται επιπλέον προστασία. Ο οδοντίατρος είναι ο ειδικός που θα καθορίσει την ανάγκη για τοποθέτηση επικαλύψεων σε μεγαλύτερες ηλικίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως την ανατομία των δοντιών (βαθιές μασητικές αύλακες στην επιφάνεια των δοντιών είναι επιρρεπείς στην τερηδόνα),  τη διατροφή και το επίπεδο στοματικής υγιεινής του κάθε παιδιού, τη γενική του υγεία (π.χ. παιδιά με διαβήτη ή συγγενείς καρδιακές παθήσεις έχουν ανάγκη από «ισχυρά» προληπτικά μέσα) κλπ.

 

Ποια δόντια χρειάζονται επικαλύψεις;

 

Συνήθως προληπτικές καλύψεις τοποθετούνται στους πρώτους μόνιμους γομφίους, που εμφανίζονται στο στόμα στην ηλικία των 6 ετών περίπου. Εκτός από αυτά τα δόντια και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού για πρόληψη της τερηδόνας, επικαλύψεις μπορούν να τοποθετηθούν και σε νεογιλά δόντια (παιδικά) ή στους δεύτερους γομφίους και προγομφίους. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις, πρόσθια δόντια όπως οι τομείς της άνω γνάθου έχουν μία ιδιαίτερη ανατομία και συγκεκριμένα μία βαθιά σχισμή στην πίσω επιφάνεια που μπορεί να χρειάζεται επικάλυψη.