Πώς προκαλείται η τερηδόνα;

 

Η τερηδόνα είναι το αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων βακτηρίων, τα οποία εάν βρεθούν σε αρκετό αριθμό μέσα στο στόμα και υπό κατάλληλες συνθήκες, οδηγούν στη σταδιακή καταστροφή των δοντιών. Τα δόντια καταστρέφονται από το οξύ το οποίο παράγουν αυτά τα βακτήρια όταν τρέφονται με υδατάνθρακες τους οποίους βρίσκουν στη δική μας καθημερινή τροφή.

 

Σε ποιά ηλικία εμφανίζεται η τερηδόνα;

 

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η τερηδόνα είναι νόσος που επηρρεάζει μόνο παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Η τερηδόνα υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να βρεθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια ανατολής των νεογιλών (παιδικών) δοντιών, δηλαδή σε παιδιά από 6 μηνών και πάνω.

 

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;

 

Ιδανικά, οι πρώτες συμβουλές δίνονται κατά τη διάρκεια της κύησης στη μητέρα. Με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών στο στόμα του παιδιού είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο για τους εξής λόγους:

  • για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών και τη σωστή διατροφή του παιδιού,
  • για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων του στόματος, συμπεριλαμβανομένης και της τερηδόνας, αλλά και γενικών νόσων που εκδηλώνουν τα συμπώματά τους στο στόμα, και
  • για την εξοικείωση του παιδιού με το περιβάλλον του οδοντιατρείου που θα διευκολύνει τις μελλοντικές επισκέψεις.

 

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας παίζουν τα εξής:

  • το σωστό και τακτικό βούρτσισμα
  • η σωστή διατροφή, και
  • η κατάλληλη χρήση φθορίου ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

Για όλα αυτά, ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος να διδάξει το παιδί και να συμβουλέψει τους γονείς, αναγνωρίζοντας τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Τι είναι το φθόριο;

 

Το φθόριο είναι ένα στοιχείο το οποίο όταν βρεθεί με τη μορφή ιόντος υπό διάλυση στο σάλιο, προσλαμβάνεται από την επιφάνεια των δοντιών και μειώνει τη διαλυτότητά τους στα οξέα των βακτηρίων. Με άλλα λόγια, ¨δυναμώνει¨ το σμάλτο των δοντιών, ώστε να είναι λιγότερο ευαίσθητα στην τερηδόνα.

 

Πού βρίσκεται το φθόριο;

 

Το φθόριο είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται στο νερό, τα ψάρια, τα λαχανικά, το γάλα, το τσάι. Τεχνητά, μπορούμε να προσλάβουμε φθόριο από διάφορα σκευάσματα του εμπορίου για οδοντιατρικούς σκοπούς. Ο πιο διαδεδομένος και εύκολος τρόπος λήψης φθορίου από τα δόντια είναι με το βούρτσισμα, όταν χρησιμοποιείται φθοριούχος οδοντόκρεμα.

 

Πώς αλλιώς μπορώ να πάρω φθόριο;

 

Εκτός από τις οδοντόκρεμες, υπάρχουν τα φθοριούχα στοματοπλύματα, φθοριούχα δισκία και σταγόνες για την τεχνητή φθορίωση του νερού και τα διάφορα σκευάσματα μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε φθόριο που χρησιμοποιεί μόνο ο οδοντίατρος. Λόγω της συμβολής του φθορίου στη μείωση της τερηδόνας, υπάρχουν κράτη που φθοριώνουν τεχνητά το πόσιμο νερό όπου δεν υπάρχει φυσικά (ΗΠΑ). Στην Ελλάδα δεν γινεται τεχνητή φθορίωση του νερού. Σε άλλες χώρες, έχουν δοκιμάσει τη φθορίωση του γάλακτος και του μαγειρικού άλατος, αλλά όχι με τα ίδια αποτελέσματα όπως του νερού.

 

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει η λήψη φθορίου;

 

Η υπερβολική λήψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που μπορεί να αποβεί και μοιραία για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Για το λόγο αυτό τα σκευάσματα φθορίου, όπως οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, πρέπει να φυλάσσονται μακριά από μικρά παιδία για τον κίνδυνο κατάποσης.

Η χρόνια λήψη φθορίου, εάν δε γίνεται υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου με βάση τις ατομικές ανάγκες, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα των οστών, των νεφρών, αλλά και των δοντιών ακόμα.

 

Κάθε πότε πρέπει να κάνει το παιδί μου φθορίωση στο οδοντιατρείο;

 

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού που διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες που εξετάζει ο οδοντίατρος, η φθορίωση πρέπει να γίνεται το λιγότερο μια φορά το χρόνο.