Παιδοδοντία Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!!

 Στο ιατρείο μας παρέχεται όλο το φάσμα των οδοντιατρικών υπηρεσιών  για την κάλυψη των αναγκών του κάθε επισκέπτη. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερότητες κάθε παιδιού ώστε το πρόγραμμα πρόληψης και παρακολούθησης να είναι εξατομικευμένο. Στην πρόληψη περιλαμβάνονται οι καλύψεις οπών και σχισμών (sealants) και η τοπική φθορίωση στο οδοντιατρείο.

-Τι είναι οι καλύψεις οπών και σχισμών;

Πρόκειται για υλικά αποκατάστασης όπως οι σύνθετες ρητίνες σε λεπτόρρευστη μορφή που σκοπό έχουν να κάνουν  τις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών λείες προκειμένου να καθαρίζονται πιο αποτελεσματικά. Είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της τερηδόνας και η εφαρμογή τους είναι γρήγορη και κυρίως ανώδυνη.

Ρωτήστε μας για να ενημερωθείτε για την ανάγκη τοποθέτησης καλύψεων στα δόντια του παιδιού σας.

*Να θυμάστε ότι οι καλύψεις είναι πιο αποτελεσματικές σε συνδυασμό με τακτικό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος, τακτικές επισκέψεις στον Παιδοδοντίατρο και υγιεινή διατροφή.

Τοπική Φθορίωση

Το φθόριο είναι ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας για την πρόληψη της τερηδόνας. Η ευεργετική του δράση προκύπτει όταν υπάρχει διαθέσιμο στο στοματικό περιβάλλον ώστε να προσληφθεί από την επιφάνεια των δοντιών. Γι¨αυτό και συστήνεται η τοπική εφαρμογή σκευασμάτων όπως οδοντόκρεμες και  στοματικά διαλύματα σε καθημερινή βάση, στην κατάλληλη περιεκτικότητα ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του κάθε παιδιού. Στο ιατρείο, συστήνεται τοπική εφαρμογή ανα 6μηνο συνήθως, σκευασμάτων που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας. Καθώς το φθόριο βρίσκεται και σε τροφές όπως το πράσινο τσάι, ο Παιδοδοντίατρος είναι αυτός που θα καθορίσει την περιεκτικότητα σε φθόριο των σκευασμάτων που θα χρησιμοποιεί το παιδί, λαμβάνοντας υπόψιν τον βαθμό τερηδονικού κινδύνου και την πρόσληψη από άλλες πηγές.

Συζητήστε μαζί μας τις εξατομικευμένες ανάγκες του παιδιού σας για πρόληψη της τερηδόνας στην επίσκεψή σας στο ιατρείο.

Ορθοδοντική

Σκοπός της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η διόρθωση σκελετικών (αν υπάρχουν) ή οδοντικών δυσαρμονιών προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά ή οι ενήλικες μια αρμονική σύγκλειση (δάγκωμα). Έτσι επιτυγχάνεται αισθητική αποκατάσταση αλλά και η δημιουργία προυποθέσεων για την ομαλή λειτουργία όλου του στοματογναθικού συστήματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις στα παιδιά η ορθοδοντική γίνεται σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κινητούς ή ακίνητους μηχανισμούς(μασελάκια) για διόρθωση μικρών οδοντικών προβλημάτων ή σκελετικών ανωμαλιών, ώστε να μη χρειαστεί ή να διευκολυνθεί η δεύτερη φάση της θεραπείας με τα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια).

-Μια πρώτη ορθοδοντική εκτίμηση γίνεται στην ηλικία των 8 ετών.
Σε μικρότερες ηλικίες ορισμένα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικούς μαλακούς νάρθηκες σιλικόνης (eruption guidance appliances) που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ρωτήστε μας αν το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί από αυτή την ήπια και καλά ανεκτή θεραπεία.

Χρήσιμα Links:
www.lm-dental.com/products/orthodontic-appliances