FAQs

Μας ρωτάτε... σας απαντάμε!

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντίας:

 • Από 6 μηνών έως 2 ετών, χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο.
 • Από 2 έως 6 ετών η οδοντόκρεμα πρέπει να περιέχει 1000ppm φθορίου.
 • Από 6 ετών και πάνω η οδοντόκρεμα θα πρέπει να έχει 1450ppm φθορίου.
 1. Επιβλέπετε πάντα την ποσότητα οδοντόκρεμας, μια μικρή ποσότητα όσο μια φακή αρκεί.
 2. Δε χρειάζεται να ξεπλύνετε το στόμα με νερό μετά το βούρτσισμα.

Τι πιο φυσιολογικό! Η αλλαγή των νεογιλών δοντιών ξεκινάει από την ηλικία των 6 ετών περίπου και ολοκληρώνεται στα 12. Ενθαρρύνετε το παιδί να το κουνάει με καθαρά χέρια και αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Μην αποφεύγετε να βουρτσίζετε απαλά την περιοχή για να μη γίνεται συσσώρεση οδοντικής πλάκας. Το δόντι θα αποπέσει φυσιολογικά χωρίς καμία παρέμβαση, αν όμως χρειαστεί βοήθεια από εσάς, πιάστε το με μια καθαρή γάζα. Μετά την αφαίρεση, δώστε του να δαγκώσει μια γάζα για λίγα λεπτά για να σταματήσει τυχόν αιμορραγία.

Πότε πρέπει να πάω στον Παιδοδοντίατρο:

 • Αν το παιδικό δόντι κουνιέται αλλά δε φεύγει και έχει φυτρώσει το καινούριο.
 • Αν το παιδί δυσκολεύεται στο φαγητό ή στο βούρτσισμα των δοντιών από το δόντι που κουνιέται.

Είναι η ώρα για την επίσκεψη στον οδοντίατρο και το παιδί αντιδράει! Η οδοντιατρική φοβία είναι συνήθης και αρκετά διαδεδομένη, αλλά δεν πρέπει να γίνει αιτία για να αποφύγουμε τον οδοντίατρο. Το αντίθετο!

 • Γινόμαστε εμείς το μοντέλο για τα παιδιά μας. Βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας παρουσία τους, και φροντίζουμε την τακτική μας επίσκεψη στον οδοντίατρο για τη δική μας στοματική φροντίδα.
 • Δεν εκδηλώνουμε φόβους ή δυσάρεστες δικές μας εμπειρίες από οδοντιατρική επίσκεψη μπροστά στα παιδιά. Το άγχος των γονιών επιδεινώνει το πρόβλημα.
 • Διαβάζουμε παιδικά βιβλία σχετικά με την επίσκεψη στον οδοντίατρο και τη στοματική υγεία.
 • Φροντίζουμε η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο να γίνει μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους.
 • Όσο κι αν αντιδρά το παιδί, η επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο δεν πρέπει να αναβάλλεται. Η συχνή επαφή και η σωστή προσέγγιση από τον Παιδοδοντίατρο είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνεργασία του παιδιού στην οδοντιατρική εξέταση.

Τα σχολεία έκλεισαν! Η περίοδος των διακοπών είναι εδώ και η καθημερινότητα γίνεται λιγότερο πιεστική.

Όμως, ας μην κάνουμε διακοπές και από το βούρτσισμα και τη φροντίδα των δοντιών!

 • Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα τα δόντια των παιδιών.
 • Δεν αμελούμε τον μεσοδόντιο καθαρισμό με οδοντικό νήμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδοδοντιάτρου μας.
 • Δεν ξεχνάμε τα «σύνεργα» για τη στοματική υγιεινή στον τόπο των διακοπών.
 • Προσέχουμε τη διατροφή και στις διακοπές. Προτιμούμε τα υγιεινά σνακ και φρούτα αντί για γλυκά και παγωτά.
 • Παραμένουμε σε επικοινωνία με τον Παιδοδοντίατρο σε περίπτωση οδοντικού τραύματος για οδηγίες πρώτων βοηθειών.

Επισκεπτόμαστε τον Παιδοδοντίατρο για πρώτη φορά ιδανικά μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους.

 • Για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας και οδηγίες για την οδοντοφυΐα και τη φροντίδα των δοντιών.
 • Για συμβουλές σχετικά με τη χρήση της πιπίλας, τον θηλασμό και τη χρήση μπιμπερό.
 • Για συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του παιδιού.

Δεν αμελούμε τη δική μας στοματική υγεία και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Πολλοί γονείς ανησυχούν γιατί ενώ έχει πέσει το νεογιλό δόντι-συνήθως μπροστινό- δεν εμφανίζεται αμέσως το καινούριο.

Είναι όμως φυσιολογικό, ειδικά στην άνω γνάθο να υπάρχει μια καθυστέρηση, πολλές φορές και μηνών, μέχρι την εμφάνιση του μονίμου δοντιού.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται μια ορθοδοντική εκτίμηση στην ηλικία των 7-8 ετών για διερεύνηση τυχόν ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Καλέστε μας για λεπτομέρειες και ραντεβού με τον ορθοδοντικό μας.

Χρήσιμες συμβουλές και απαντήσεις για την ορθοδοντική θεραπεία!

Το όφελος από μία σωστά ευθυγραμμισμένη οδοντοστοιχία είναι πολλά και ουσιώδη. Δεν είναι μόνο μια όμορφη εμφάνιση και χαμόγελο που αυξάνει την αυτοπεποίθηση, αλλά βοηθά το στοματογναθικό σύστημα να λειτουργεί πιο σωστά, δηλαδή να δαγκώνει και να μασά καλύτερα ο ασθενής, καθώς και να μιλά ορθότερα με πιο σωστή εκφορά στο λόγο του.

Η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνει στην ηλικία των 7 ετών σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών (AOO).

Η ορθοδοντική δεν έχει χρονολογικά όρια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία του ασθενή, αρκεί οι γύρω ιστοί (οστό, ρίζες δοντιών, περιοδόντιο) να χαίρουν υγείας. Για το λόγο αυτό είναι βασικό να πραγματοποιούνται οι τακτικοί έλεγχοι από τον Οδοντίατρο.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ορθοδοντική ξεκινά όταν το παιδί έχει στο στόμα του όλα ή σχεδόν όλα τα μόνιμα δόντια, ανάλογα με το φύλο και την ανάπτυξή του η ηλικία κυμαίνεται από 10-12 ετών. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κυρίως που οφείλονται σε σκελετικές δυσαρμονίες που πρέπει να επέμβει ο Ορθοδοντικός σε μικρότερη ηλικία. Για το λόγο αυτό η εξέταση ενός παιδιού πρέπει να συμβαίνει στην ηλικία των 7 ετών, ώστε να γίνει μια έγκαιρη διάγνωση ενός πιθανού οδοντοσκελετικού προβλήματος.

Η ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται με τα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια). Αυτά μπορεί να είναι ασημένια (από ανοξείδωτο χάλυβα) ή διαφανή (από κεραμικό υλικό) ανάλογα με τα θέλω του ασθενή για μεγαλύτερη αισθητική (τα διαφανή φαίνονται λιγότερο).

Σε ορισμένα περιστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διαφανείς νάρθηκες (Invisalign, τύπου Invisalign) ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού.

Μια ορθοδοντική θεραπεία επειδή είναι εξατομικευμένη και ποικίλλει με την βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να διαρκέσει από κάποιους μήνες έως λίγα χρόνια. Συνήθως διαρκεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από 15-22 μήνες.

Στόχος πάντα είναι η επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με τον απλούστερο τρόπο για την διευκόλυνση του ασθενή.

Το κόστος μίας ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την βαρύτητα του εκάστοτε περιστατικού. Σε κάθε περιστατικό το συνολικό κόστος προσδιορίζεται στο ραντεβού της αρχικής εξέτασης και οριστικοποιείται στην έναρξη της θεραπείας.

Στο αρχικό ραντεβού πραγματοποιείται η αρχική εξέταση του ασθενή και γίνεται μία σύντομη συζήτηση όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει, τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισης και το συνολικό κόστος της προτεινόμενης θεραπείας. Θα δοθεί εντολή από τον Ορθοδοντικό για τη λήψη κάποιων διαγνωστικών στοιχείων, όπως ενδοστοματικές φωτογραφίες και ακτινογραφίες πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική (αν υπάρχουν καλό θα ήταν αν προσκομιστούν στο ραντεβού) ώστε να σχεδιαστεί καλύτερα η αντιμετώπιση του περιστατικού.

Τα ραντεβού πρέπει να γίνονται ανά τακτά διαστήματα για να ελέγχεται και να προχωρά ορθά η ορθοδοντική θεραπεία. Σε γενικές γραμμές πρέπει να πραγματοποιούνται σε διαστήματα από 4-8 εβδομάδες.

Μετά το τέλος της ορθοδοντικης θεραπείας ακολουθεί η φάση της Συγκράτησης του αποτελέσματος. Η Συγκράτηση είναι πιο σημαντική από την ίδια την θεραπεία καθώς μόνο έτσι θα είμαστε σίγουροι για την σταθερότητα του αποτελέσματος. Το πρωτόκολλο της συγκράτησης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο στην πλειοψηφία πραγματοποιείται από ένα κολλημένο συρματάκι στην γλωσσική (μέσα) πλευρά των κάτω μπροστινών δοντιών και με ένα διαφανές μασελάκι για τα πάνω δόντια, με οδηγίες χρήσης του ανάλογα με το περιστατικό.